Ny bioteknologilov

I lørdagens avis, som jeg aldri egentlig rakk å lese, er det en artikkel om kjernefamilien med to mødre. Følgende er sitater fra artikkelen:

Tallene på lesbiske mødre er usikre. Ullevål universitetssykehus, som har landets største fødeavdeling, har inntrykk av at antallet øker. Nina Stork, som driver Stork-klinikken i Danmark, opplyser at 54 norske kvinner ble gravide hos dem i 2004. Året etter var det 91. Om lag halvparten av disse er lesbiske. Hun anslår at det er 20 prosent økning hvert år.

Jeg husker godt første gangen jeg bevisst tenkte over at det nok er mange unger som har hatt to mødre. Det var en studerende mamma som ammen studerte sammen med, som hadde barn, hadde kommet ut av skapet i etterkant, og som hadde et fortreffelig studieliv med dårlig råd, en flott sønn og en fin kjæreste 🙂 For det er vel en del som har vært i forhold med en partner av motsatt kjønn, fått barn og så innsett eller kommet frem til at det var ikke det som var den riktige kjærligheten for dem. Selv om tallene sier at det er en økning, tror jeg det har vært  mange unger som allerede har vokst opp med en hverdag som består av flere foreldre, og noen av samme kjønn. Fortsatt fra samme artikkel:

Monica Martinsen og Heidi Enoksen føler at byråkratiet fremdeles ikke er innstilt på lesbiske foreldre. De får enkel barnetrygd fordi de er par, men får likevel barnebidrag fordi far er ukjent. Monica har ikke krav på «pappaperm». Og de vet ikke hvor lang tid det vil ta før Monica får adoptere Magnus.

– Ungene kommer jo uansett. Spørsmålet er bare om man skal legge til rette for det eller ikke. Jeg synes det er på høy tid, sier bestemor Bente Dahl Spidsberg.

Ungene kommer, og det store spørsmålet er hvorfor ikke byråkratiet sikrer dem på best mulig måte?! Dette har jeg aldri forstått. Rettsikkerhet til unger i Norge, den er ikke så stor er min erfaring etter å ha fulgt med litt når det gjelder unger som vokser opp «utenfor normen». Det burde være klinkende klart, spør du meg, at det er barnas rettigheter som teller mest, og da bør de styrende makter gi beng i samværsform og kjønn på foreldrene.

Noe av den samme greia mener jeg det må bli med ny kjønnsnøytral ekteskapslov, som skal på høring til våren og ny bioteknolgilov. Jeg sakser hele teksten:

Til våren skal likestillingsminister Karita Bekkemellem legge frem forslag om kjønnsnøytral ekteskapslov. Ett av spørsmålene er assistert befruktning til lesbiske. Bekkemellem ville ikke uttale seg om sitt syn på saken denne uken.

Helsepolitisk talsmann Jan Bøhler (Ap) sier at det er for tidlig å si hva partiet vil gå inn for. Dersom Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti åpner for en lovendring, er det likevel høyst uklart hva Senterpartiet vil si. Ap og SV må trolig hente støtte også i andre partier dersom de skal få flertall for å gi lesbiske assistert befruktning i Norge.

– Tåpelig.

– Det er tåpelig at man ikke kan gjøre dette i Norge, når våre kvinner drar til Danmark for å gjøre det, sier SVs May Hansen.

– Enhver kvinne kan jo velge å få barn. Hvorfor skal man diskriminere fordi man er homofil, spør hun.

Britt Hildeng fra Arbeiderpartiet ønsker også en lovendring. Senterpartiets Rune Skjælaaen er derimot motstander.

– I dag gir vi assistert befruktning til heterofile par som av biologiske årsaker ikke kan forplante seg på naturlig vis. Vi kan ikke si at lesbiske har noen biologisk defekt. Derfor synes jeg ikke vi skal bruke ressurser på det. Det er mitt personlige standpunkt. Men partiet har ikke behandlet denne saken, sier helsepolitikeren.

Også Venstre er i tenkeboksen.

Far og mor.

Lederen i helsekomiteen, Harald T. Nesvik, sier at Fremskrittspartiet ikke har diskutert saken.

– Men jeg mener det ikke vil være riktig. Vi har også sagt nei til adopsjon til homofile og lesbiske. Mitt utgangspunkt er at man har en far og en mor, sier Nesvik.

Høyres Inge Lønning synes flertallet i Bioteknologinemnda går for langt når de åpner for assistert befruktning til lesbiske.

– Men mange drar jo til utlandet når det ikke er mulig i Norge?

– Ingen kan hindre folk selvbetjening på dette området. Men det er forskjell på dét og at det offentlige skal proklamere dette som et tilbud, sier Lønning.

– Jeg synes det er sterke motforestillinger mot dette. Den grunnleggende motforestillingen er at arten homo sapiens forplanter seg tvekjønnet og det lar seg ikke oppheve ved politiske vedtak. Her etablerer man en form for foreldreskap som i realiteten er fundert på adopsjon. En etablerer «på lissom»-foreldreskap, som jeg synes det knytter seg store betenkeligheter ved, sier Høyres helsepolitiske talsmann.

Noen vil ikke si hva de mener, noen mener man må ha en mor og en far og noen mener at de homofile ikke har rett til assistert befruktning siden de ikke er defekte (at det var?!). Men ungene kommer, som sagt! Og hvorfor skal man alltid sykeliggjøre oppveksten til de ungene som ikke lever innenfor A4-standarden med mor, far og barn?! Tell opp prosentandelen av de ungene som faktisk vokser opp på den måten, så finner vi jo ut at det er en hel haug med unger som vokser opp i alternative familiesituasjoner. Alle kan komme bort i vanskelige situasjoner i oppveksten, men når både forskning og egen personlig erfaring viser meg at disse ungene blir fine, sterke og bevisste unger – da er min konklusjon at det er personligheten til foreldrene, kjærligheten til foreldrene, bevisstheten til foreldrene som spiller den største og viktigste rollen i livet til de ungene de tar vare på! Så det så! Fra LLH sine sider:

Generelt sett viser forskningen at barn av lesbiske og homofile foreldre fungerer bra. Til nå har mye av forskningen tatt for seg antakelsene om negative konsekvenser ved oppvekst i skeive familier. Relativt få studier har sett på det særegne ved oppvekst i en utradisjonell familie, og eventuelle positive sider ved en slik oppvekst. Enkelte studier viser f.eks at barn i lesbiske familier er mer tolerante overfor individuelle forskjeller enn andre barn.

Ja til kjønnsnøytral ekteskapslov og bioteknologilov som sikrer at prosessen fram til foreldreskapet blir tryggere både for foreldre og barn!

….og så var det tilbake til foredraget om bibliotekets og dets eminente ressurser – både de fysiske, digitale og menneskelige 😉

Reklamer

3 kommentarer

  1. Hehe. Takk. 🙂

    Å problematisere at homofile er foreldre/blir foreldre/ønsker å bli foreldre når det ikke finnes noe annet enn fordommer, og ikke fakta, som tilsier at de ikke kan gi barn like gode oppvekstvilkår som heterofile foreldre blir veldig middelaldersk og trangsynt.

    Og de aspektene der det kan være problematisk å være samkjønnsforeldre så er det jo stort sett myndighetene og samfunnet som lager problemet ved å ikke legge til rette for å sikre barn og foreldre juridisk eller ved å konstant påpeke at ting ikke er «normalt».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s