Bokhylla, programutvikling og kapitalismen

Jeg hørte på P2 i bilen på vei hjem idag. Eirik Newth slaktet – på en ganske snill måte – den nye tjenesten bokhylla.no. IKT-ansvarlig ved Nasjonalbiblioteket, Svein Arne Solbakk – en hyggelig mann under en mektig og viljesterk nasjonalbibliotekar – prøvde nokså snilt å si at det tar tid å lage en slik tjeneste og at den inneholder noen feil, at de ikke kan manuelt sjekke for feil, at de skanner i stort og hastig monn og at det ikke finnes en tilsvarende tjeneste i Norge idag.

Sant, det finnes ikke tilsvarende tjenester i Norge idag. Ingen andre enn kultursektoren sitter og lager slike tjenester. For ellers i verden og her til lands lager de tjenester som ser ut og som har funskjonalitet du kjenner fra før og som er intuitiv. Maxbo’s kampanjekatalog for eksempel. Eller som i Garmanns bok.

Jeg tror saken er så enkel som at vi sliter i kultursektoren. Det er ingen av de som sitter og utvikler programmer innenfor tjenester på nett i kommersiell sammenheng som er det minste interessert i å bytte ut god lønn og utviklende arbeidsvilkår med dårlig lønn, stadig dårligere budsjett og lite rom for utvikling. Så vi får ikke de tjenestene som kunne åpnet opp for det overraskende, det estetiske, det utviklende og det som brukerne allerede ser finnes.

Vi har ikke de riktige menneskene. Derfor får vi ikke de riktige tjenestene. Da blir det slik (Vær forberedt på laaang svartid).

2 kommentarer

  1. Hei
    Enig med deg i mye av dette. Har testet bokhylla selv. Synes det er artig med blafunksjon. Overraskes ved gjensynet av gammelt utseende bøker og trives med de gule lappene. Men søkemotoren kunne gitt oss flere valg, f.eks tittel på bok og forfatter. Det er irriterende å måtte leite seg gjennom alle overflødige treff når du har søkt etter noe. Dette er sikkert funksjoner de som har bygget siden kunne lagt inn, dersom noen hadde spurt. Jan Omdahls kommenterte forøvrig samme tema i Dagbladet i går. Se: http://www.dagbladet.no/a/6448420/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s