Stormberg har helt klart lagt seg på en åpen linje og har en god stund brukt både blogging, facebook og twitter for å informere om bedriften. Like mye har de også brukt twitter til å høre med forbrukerne hvordan de tenker rundt saker som er viktige for Stormberg. Det er Steinar J. Olsen som blogger og tvitrer. Han sier om seg sjøl og bedriften sin:
Gründer og daglig leder av Stormberg. 39 år, gift og har tre små barn. Opptatt av temaer som klima, turer, inkluderende arbeidsliv og etisk handel.
Så han er sjefen som snakker med de som beveger seg i det landskapet han prøver å treffe. Han spør kundene sine om Stormberg bør inngå avtaler med andre bedrifter og leverandører. Han spør om hvordan de best skal gjøre det. Og han retter seg etter rådene og tilbakemeldingene han får.
Så spør han om Stormberg bør inngå en avtale med SF Norge om produktplassering i Varg Veum-filmen. Tvitringa er aktiv og dermed får han en sinna direktør på nakken. SF Norge var indignerte:
De reagerte sterkt på at jeg hadde «gått ut på twitter» om at vi hadde fått et tilbud om Varg Veum sponsorat. Dette var «svært merkelig» å gjøre, og Stormberg var «useriøse» som gjorde dette. Han la til at SF Norge «så meget alvorlig på saken og at dette ville få konsekvenser for Stormberg.» (Sitat fra bloggen til Stormberg)
Etter det Steinar Olsen kaller en nyttig dialog hopper altså direktør Guttorm Pettesen av sinne. Steinar Olsen derimot fortsetter å skrive om det han kaller Gamle tanker om nye medier. Hele tida med det for øyet at han skal informere motparten:
**Denne bloggposten ble sendt SF Norge v/ adm. dir Petterson til orientering samme dag den ble postet** (Sitat fra begge bloggpostene)
Så hva viser dette om sosiale medier og ulike tanker om bruken av dem? For meg blir denne diskusjonen et bilde på hvordan en bedrift faktisk når forbrukerne sine slik at de blir enda bedre og treffer kundene sine godt. De er akkurat like kommersielle som alle andre bedrifter som ikke bruker sosiale medier. Men denne bedriften blir kan hende mer et produkt av manges tanker rundt det som skal produseres og selges. Når det gjelder Stormberg blir forhåpentligvis resultatet også mer etisk produksjon og handel, slik de er ute etter.
Hva betyr det for bedrifter som SF Norge? De har valgt å stikke hodet i sanden og har så langt ikke kommet med noen tilbakemelding på denne diskusjonen i det hele tatt. Akkurat slik jeg forventer. For da jeg leste om denne saken, framsto SF Norge som en bedrift uten kompetanse eller viten om hvordan sosiale medier kan fungere på sitt beste. Og de vil ikke vite noe om det heller. Jeg har opplevd å høre at «Slik gjør vi det ikke her på huset» i andre sammenhenger i arbeidslivet, og mistenker Guttorm Pettersen for å mene at det er grei skuring å mene nettopp det.
Kanskje kunne de markedsført filmer på en helt annen måte, uten samme budsjett de kjører med i dag. Kanskje kunne de kombinert kommersiell markedsføring og bruk av sosiale medier på en vellykket måte som ville betydd noe for de produktene de ønsker å selge. Billigere! Istedetfor ender de opp som taperen i denne diskusjonen som fortsetter på nett – uten dem.
Så hva har dette med bibliotek å gjøre? Bibliotekene er på blogger, de er på facebook og de tvitrer. Noen av dem. Biblioteklandskapet er motsetningsfylt og de som beveger seg på nettet og i de sosiale mediene er ikke synlige for de som ikke er der. De som ikke er der tenker kanskje at det er like greit å gjøre det slik de er vant til. Så skulle en tro at jeg da mente at bibliotekene på sosiale medier er vinnerne. Men jeg er usikker. For Steinar Olsen bruker de sosiale mediene aktivt for å finne ut hvilken retning han skal bevege seg i. Jeg er ikke like sikker på om bibliotekene vet hva de vil med sosiale medier. Tenker de/vi at de sosiale mediene faktisk kan være med på å styre utviklingen framover? Brukertjenestene? Lar bibliotekene brukerne være med på å bestemme? Faktisk bestemme? Klarer VI å få alle de vi vil treffe til å lese det som legges ut? Jeg venter på dagen da en diskusjon som denne ender på nettsida til Dagbladet!