Nesten som Pippi Langstrømpe

En morgen når Tommy og Annika kommer løpende inn på kjøkkenet hos Pippi, er hun enda blidere enn vanlig. Hun har funnet på et nytt ord.»Et svært fint ord. Et av de aller fineste jeg har hørt», forteller Pippi. Ordet er spunk*.

Jeg er glad i språk. Språk er morsomt. Under kaffepausen her om dagen snakket vi om det å være misunnelig og hvor negativt ladet det ordet er. På svensk er det nesten som en sykdom, faktisk. Avundsjuk. Du unner ikke den du misunner det du misunner ham eller henne for. Kollega Tea hadde tenkt grundig gjennom saken fordi det ikke finnes ord for det å være misunnelig, men samtidig ønske det for den du misunner. Sakens anledning var en annen kollega som skulle på ferie i to uker til varme og sol. Poenget var at vi gjerne skulle vært der sjøl, men vi unnet denne kollegaen å være der også. Som misunnelse med empati 😉

Kollega Tea sendte spørsmål til språkrådet. Jeg gikk hjem og fortalte mannen om diskusjonen og han sa:

«Da er man jo empasunnelig, da!» Så nå gjør jeg som Pippi – jeg bruker mannens egenlagde ord. Og det har jeg har tenkt å bruke til noen kommer med et bedre forslag!

* Sakset fra bokelskere.no

4 kommentarer

  1. Moro å se at diskusjonen om ordet «misunnelig» har funnet veien fra middagsbordet her, via Tea og helt hjem til dere 😀 Blir spennende å høre hva Språkrådet sier!

  2. Jeg tok sporenstreks i bruk ordet og har spredt det rundt til venner. Empasunnelig er nå innført som et adekvat ord. Det var dessuten nettopp det ordet jeg trengte for å beskrive hva jeg føler når jeg tenker på venninna mi som akkurat nå er på hentereise i Sri Lanka: jeg er empasunnelig!

  3. Språkrådet har talt, Pia. Skal nok få lagt ut svaret her også, må bare få Tea til å sende det over 🙂
    Hentereise er nettopp noe man trenger et ord som empasunnelig for, Sesselja. Jeg er empasunnelig hver gang jeg hører om noen som er på vei for å hente barnet sitt hjem!

  4. Så svaret fra Språkrådet, og det var i grunnen som forventet. Skulle jeg kreert et eget ord for det jeg ønsker å uttrykke, ville jeg valgt medunnelig – man gleder seg med den man unner og ønsker det også for seg selv 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s