De små tingene

La meg etablere noen fakta før jeg begynner å skrive resten av posten:

Jeg har en fantastisk familie som har det godt.

Vi bor i et hus hvor vi trives.

Vi betaler de regningene vi skal stort sett til riktig tid.

Vi spiser god mat som gjør oss mette, tilberedt av mannen som er en eminent kokk.

Vi koser oss med TV, film, bøker og turer på skøytebanen.

Vi har det godt.

Sånn er det. Vi har det godt. Jeg har måttet dunke det inn i hodet de siste månedene. Jeg har gått fra det å ha vært vant til å ikke måtte ha helt kontroll på kontoen rett før lønning – fordi det stort sett alltid er igjen penger, til å måtte tenke meg godt om. Jeg har gått fra å alltid betale med kortet til like ofte ha kontanter fordi mannen må gi meg litt lommepenger. Så står jeg i køen og betaler, mens jeg tenker at det er slik det kjennes å ikke egentlig ha råd. Jeg vet at det ikke synes at jeg har mindre penger enn før, fordi jeg har hele og fine klær, og fordi jeg har vært vant til å ha penger og oppfører meg deretter. Men jeg kjenner det lurer litt i bakgrunnen; at jeg skjønner litt av hvordan det er å ikke ha råd. Det kjennes alldeles ikke som noen krise å måtte tenke over prisene. Det kjennes også helt greit å si til seg sjøl og ungene at det ikke blir noen reiser eller ferier på en stund. Vi har mange fine turer og reiser å se tilbake på – ungene våre også. Vi er flinke til å kose oss med hjemmelaget mat og ungene inntar kjøkkenet og kokkelerer fram de fineste kaker, de.

Men innimellom savner jeg noen småting som jeg koste meg med bare fordi jeg hadde lyst. Det er disse tingene jeg ikke lenger kjøper, fordi jeg må passe på at ungene har det de trenger, at regningene blir betalt og at vi har den maten vi skal ha. Det er en liten frihet som har forsvunnet. Den kommer sikkert igjen, men det rare er at jeg kanskje ikke kommer til å bruke den like mye. Disse små tingene er for eksempel magasiner; sånne teite damemagasiner om boliger, interiør, design, eller enda teitere magasiner som ‘Se og Hør’ eller ‘Her og Nå’. Som ga meg en liten halvtime i sofaen med inntrykk fra helt andre ting. Et lite pusterom. Kaffe latte som også var et lite avbrekk, en liten varme som gjerne ble delt med en kollega eller venn.  Den lille lykken som et klesplagg kan være, bare fordi det var på salg. Eller boka som sto der i butikken og bare måtte leses.

Jeg savner å ikke måtte tenke meg om.

Det hender selvfølgelig at jeg kjøper et blad, men alle abonnement er avsluttet. Jeg sparer miljøet for hauger av papir. Bøker lånes i stor stil på biblioteket, avhene familien. Ungene har fått opp øynene for hvor mange bøker de får lest når de bare kan forsyne seg av en for dem uendelig kilde av litteratur der. Kaffe latte er det blitt mye mindre av. Pulverkaffen på jobben duger, og en gang innimellom har det blitt et kafèbesøk som smaker ekstra godt. Presskanna hjemme lager dessuten god morgenkaffe og enda bedre smaker den fordi mannen eller eldstemann lager den til meg – hver morgen. Gamle kunster blir prøvd på ny og jeg lager igjen kaffe latte med espressokanna og melkeskummeren. De har stått nokså stille de siste årene. Klesplagg er det ihvertfall blitt mye mindre av, men jeg har et rikholdig klesskap og koser meg med det jeg har.  Fordelen med å ha gått litt opp og ned i vekt gjennom årene er at de tingene jeg brukte for ti år siden nå sitter som støpt.

Så selv om jeg savner å ikke måtte tenke meg om, er jeg ikke sikker på at det er disse tingene jeg kommer til å ta opp igjen når (legg merke til at jeg sier når) det …… huset er solgt og vi igjen kan balansere bedre i disse finansiselle urotider.

1 kommentar

  1. Mh. Det er slitsomt å måtte tenke på alt før man kan gjøre noe eller unne seg noe – og ting som pleide å være normale er plutselig blitt noe man unner seg… Sitter i samme klemma selv, men alikevel er det enklere for meg – for om ting skulle skjære seg kan jeg selge hesten… Jeg har valgt dette selv ><

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s